Poluarea și calitatea aerului din București reprezintă un subiect de mare actualitate – în ianuarie 2020, subiectul “calitatea aerului din București” având un maxim istoric de interes – în special după înregistrarea unor niveluri alarmante ale indicatorilor de poluare urbană.

Datele European Environment Agency arată că, în 2016, în România s-au înregistrat peste 25,000 de decese premature având drept cauză probabilă poluarea aerului. Conform raportului Global Alliance on Health and Pollution ne situăm pe locul opt în Europa după gradul de poluare, iar zonele urbane și cele de trafic intens înregistrează cele mai mari concentrații de emisii poluante.

Smogul ce se așterne peste orașe, cauzat de arderi industriale, gaze de eșapament din traficul intens sau chiar și fumul de gătit din interiorul locuinței fac ca peste 80% dintre persoanele din zonele urbane să fie expuse la niveluri de calitate a aerului care depășesc limitele orientative OMS. Monoxidul de carbon, metanul, oxizii de nitrogen (NOx) cauzează probleme cardiace, ale aparatului respirator, probleme ale sistemului nervos central, cancer și determină decesul prematur.

În România, calitatea aerului se monitorizează prin mai multe sisteme, unele oficiale și altele independente, dintre care indexul european al calității aerului sau platformele independente Airly și Aerlive. Platformele măsoară calitatea aerului prin monitorizarea a 11 parametri, între care: temperatura, presiunea barometrică, umiditatea relativă, particule în suspensie, monoxid de carbon, dioxid de azot, dioxid de sulf, nivel de zgomot și compuși organici volatili (VOC). Platformele independente sunt în plin proces de expansiune și încurajează publicul să contribuie la măsurarea calității aerului prin achiziționarea de indicatoare.

Am făcut această introducere lungă despre calitatea aerului și poluare pentru a documenta una dintre prioritățile noastre la CARO. Suntem situați în apropiere de platforma de business Pipera, pe unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din București (Barbu Văcărescu) unde traficul de autoturisme commuting home – work nu încetinește decât în weekend.

Cu toate acestea, aerul din interiorul complexului este curat, respirabil și proaspăt, chiar la orele de trafic maxim. Motivul? Cinci hectare de spațiu verde, întreținut permanent și populat cu specii de pomi și arbuști rari, precum și o ieșire la delta în formare de pe Lacul Tei. Întreținerea unei suprafețe de spațiu verde cât mai generoase – chiar în detrimentul investiției imobiliare – a fost una dintre primele și cele mai importante alegeri pe care le-am făcut în dezvoltarea proiectului CARO.

Grădina CARO, deschisă către public și cunoscută și ca loc de organizare a multor evenimente, între care Festin@Caro, Dinner in the Sky și zeci de ediții Dacă e joi, e CARO, este totodată locul nostru preferat, în care descoperim în fiecare zi ceva nou despre păsări, despre natură și, nu în ultimul rând, despre noi. Este “un plămân verde” pentru zona PiperaNord, pe care l-am creat și îl ținem sănătos îngrijindu-l în fiecare zi.

Acum, ca în fiecare an primăvara, ajutăm plantele și arborii să-și recucerească spațiul. Adunăm resturile vegetale în vederea aplicării îngrășământului, iar arbuștii și tufele sunt tăiați și rearanjați sub îndrumarea arhitecților peisagiști. Gazonul trebuie aerat, se netezește terenul, se adaugă nisip pentru a se nivela suprafețele. Se aplică îngrășăminte cu azot, esențial în creșterea și dezvoltarea gazonului, fosfor pentru stimularea creșterii rădăcinii și potasiu, care mărește rezistența la boli și factori climatici. Însămânțăm gazon acolo unde este nevoie. Pe scurt, circa 10.000 euro sunt investiți lunar doar în îngrijirea spațiilor verzi.

Ne place să ajutăm și speciile de păsări de pe lac să cuibărească sau să supraviețuiască. De aceea am construit plauri, insule plutitoare formate din rădăcini de vegetație, rizomi de stuf și elemente organice. Prin investiția în aceste insule, am creat un loc care atrage păsările spre zona din mijlocul lacului, unde sunt mult mai protejate. Astfel, familiile de zburătoare – în special rațele sălbatice și lișițele – pot depune ouă în siguranță.

Invitația noastră pentru voi, atunci când perioada de izolare se încheie – este să vizitați Gradina Caro și mica deltă în formare de pe Lacul Tei. Veți descoperi o lume salbatică fascinantă într-un mediu urban, în care găinușele sălbatice, bâtlanii, stârcii, lișițele, gaițele, cormoranii, rațele sălbatice ne oferă mici lecții despre supraviețuire, afecțiune și viață de familie. 

Iar dacă vreți să vedeți ceea ce nu este vizibil pentru ochiul liber, vă invităm la Recepția Caro unde vă vom împrumuta un binoclu profesionist. Vă așteptăm!

VEZI TOATE ARTICOLELE